Alertă pentru românii cu rate la bănci: val de scumpiri
Perioada pe care o traversăm acum este marcată de o puternică tendință inflaționistă. Asistăm la scumpiri de combustibil, alimente, energie electrică, gaze naturale, dar nici ratele la bănci nu fac excepție.
Din păcate, românii care au rate la bănci trebuie să se pregătească de scumpiri, în cazul în care au optat pentru credite cu dobândă variabilă.
Cele mai recente date, de la BNR
Banca Națională a României (BNR) tocmai a publicat noi date referitoare la evoluția dobânzilor.
ROBOR la trei luni a crescut la 2,60%, faţă de 2,59%, nivelul din şedinţa precedentă. Important de menționat este faptul că aceasta este cea mai mare valoare atinsă de indice, din 25 martie 2020 încoace.
De asemenea, ROBOR la şase luni a crescut la 2,74%, faţă de 2,72%. Vorbim, deci, despre cel mai ridicat nivel din 20 martie 2020 şi până acum.
În schimb, conform celor mai recente date transmise de analiștii Băncii Naționale a României, indicele IRCC este în scădere, la 1,08%. Totuși, experții financiari susțin că, la următoarea listare, și IRCC va crește.
IRCC este indicele luat în calcul la dobânzile creditelor acordate după luna mai a anului 2019. Până la acea dată, valabil este, în continuare, ROBOR.
Afectați de aceste scumpiri sunt românii care au contractat credite cu dobândă variabilă. Tocmai din această cauză, analiștii economici își sfătuiesc clienții să opteze pentru oferte de creditare care le oferă o perioadă cât mai extinsă de garanție a dobânzii fixe.
În unele situații, această dobândă fixă poate fi garantată pe o perioadă de până la 10 ani.
Este deosebit de important ca oamenii să nu aibă dobânzi variabile la creditele lor, deoarece există riscul să se întâmple ceea ce vedem acum, adică pe fondul unei instabilități generale, piața bancară să reacționeze astfel și să se ajungă la scumpiri ale ratelor la creditele populației. O dobândă fixă te protejează de astfel de oscilații, dar trebuie, totodată să ai grijă la moneda în care te împrumuți, pentru că pot exista variații de cost pe fondul evoluțiilor cursului valutar.